Меню

Как работят соларните системи: методи за затопляне на водата

Слънчевите вакуумно-тръбни колектори абсорбират топлинната енергия на слънцето, като я използват за затопляне на вода. Използването на слънчева енергия ви дава пълна свобода и самостоятелност, защото е неизчерпаема и не се влияе от други фактори. Соларните системи значително спомагат за намаляването разходите за електрически ток и опазването на околната среда.
Прилагат се два основни принципа за загряване в този тип колектори: пряко и непряко загряване.

Прякото загряване се основава на директен топлообмен в система от вакуумни тръби, изработени от специално боросиликатно стъкло и бойлери с изключителни изолационни свойства. Външната тръба е прозрачна и позволява безпроблемно преминаване на слънчевите лъчи с минимално отразяване, а вътрешната тръба играе ролята на абсорбер със специално селективно покритие. Двете тръби са слепени и между тях е създаден вакуум, който осигурява високи изолационни свойства. Когато слънчевият колектор е изложен на слънце, слънчевата радиация, която пада върху тръбите, прониква през стъклото, абсорбира се от черната повърхност и течността в тръбите се загрява и предава енергията на водата. При тези модели слънчеви системи соларният колектор и водосъдържателят са свързани в едно цяло, като върху водосъдържателя е монтиран спомагателен разширителен съд, през който системата се пълни с вода. Термосифонните системи използват явлението на естествената конвекция. При загряване на водата плътността й се понижава и тя се качва нагоре от вакуумните тръби към водосъдържателя. Междувременно, студената вода в него отива надолу по стъклените тръби заради по-голямата си плътност. Горещата вода циркулира непрекъснато, докато нейната температура не се изравни с тази на водата във вакуумната тръба. Монтирането на резервоара над колектора прави възможно възникването на явлението на термосифона. Слънчев колектор Nippon NPS 180 LUX е термосифонна соларна система идеална за домакинство от трима души.
Тези системи са надеждни, достъпни, с проста технология и относително евтини.

Непрякото загряване се основава на принципа на топлинната тръба. Вакуумните тръби при всеки слънчев колектор под налягане са от типа „heat pipe“, които поглъщат ултравиолетовия и инфрачервения спектър на светлината и го превръщат в топлинна енергия не само в топлите ясни дни, но и през студено, дъждовно и облачно време. Работното тяло се състои от външна стъклена тръба и топлинна тръба пълна с бързо изпаряваща се течност, поставена в стъклената. Под действие на топлината, абсорбирана от повърхността на тръбата, флуидът се изпарява, влиза в кондензатора и отдава топлината си. След като е отдал топлината, флуидът се втечнява и се връща на дъното на топлинната тръбичка, където започва нов цикъл. Този метод за топлообмен работи и при зимни условия, тъй като работният флуид реагира при много по-ниска температура. На този принцип работи слънчев колектор Nippon PS 200 , който е оптимален вариант за четиричленно семейство.
Тази технология е изключително ефективна и икономически изгодна, поради високия коефициент на усвояване на слънчевата радиация и изключително ниските топлинни загуби.

Богата и разнообразна гама от соларни системи – както термосифонни, така и под налягане – можете да откриете на интернет платформата www.nippon.bg

© 2003-2024 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Nippon.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. С натискане на бутона „Приемам всички“, Вие се съгласявате да използваме, информацията събрана чрез всички видове „бисквитки“ с цел по-добра навигация, анализ и таргетиране. За повече подробности прочетете тук.
Чат с нас!