Nippon.bg Nippon.bg

Меню

Работа на климатичните системи?

Най-общо казано климатикът използва електричеството като източник на енергия, за да въздейства върху движението на въздуха. Принципът на работа се базира на свойството на течностите – изпарявайки се да поглъщат топлина и втечнявайки се да отдават.

Химикалите, наричани още хладилни агенти или фреони, лесно се трансформират от течност в газ и обратно, като по този начин спомагат работата на климатиците. Те пренасят топлината на въздуха от помещението към външната среда и обратното.

 

Климатичната система се състои от вътрешно и външно тяло. Вътрешното тяло се монтира в самото помещение, а основни негови компоненти са въздушен филтър, вентилатор и топлообменник. Неговата работа осигурява затоплянето и охлаждането на помещението. Външното тяло разполага с перка, топлообменник и компресор и се инсталира извън помещението.

 

Фреонът, преминавайки през компресора като студен газ с ниско налягане, увеличава налягането си, превръщайки се в горещ газ и достига до топлообменника на външното тяло. Компресорът повишава налягането, а топлообменникът на вътрешното тяло от изпарител през лятото се превръща в кондензатор през зимата. Когато хладилният агент излезе от външния топлообменник настъпва промяна в налягането и агрегатното състояние на хладилния агент. Температурата му вече е ниска и той променя състоянието си от газ в течност. Преминавайки през топлообменника на вътрешното тяло, рязкото падане на налягането води до изпарение на течността. При този процес се осъществява извличане на топлина от въздуха. За да се постигне разделение на молекулите на флуида е необходима точно тази топлина.

Изпарителят подпомага обмяната на топлинна енергия. След като флуидът го напусне, той се превръща в охладен газ с ниско налягане и с връщането си в компресора задвижва процеса отново.

Благодарение на вентилатор, свързан с изпарителя, се осъществява циркулацията на въздуха. Топлият въздух, който е по-лек по правило, винаги е в най-горната част на всяко помещение. През отвор в климатика въздухът се всмуква и се отнема топлината му. Охладения въздух се подава повторно в помещението. Процесът продължава, докато се постигне желаната температура, при което обикновеният климатик спира работа автоматично и посредством термостат определя кога да започне отново да работи, а инверторният поддържа температурата при по-ниски обороти и постоянна работа.

 

 

Режим отопление

Отоплението на помещението се осъществява чрез пренос на топлина от външното тяло към вътрешното.

Системата с термопомпа повишава температурата чрез циркулация на горещ въздух в помещението.

 

 

Термопомпата е климатик, разполагащ с клапан и позволява да се ползва като климатик и като отоплител. При образуване на лед на външния топлообменник, термопомпата автоматично преминава в режим на климатик, за да разтопи леда, след което отново се включва на режим отопление.

 

 

 

Видове климатици Nippon

Търговската марка Nippon предлага избор от обикновени, инверторни и колонни климатици. Във всяка подкатегория може да разгледате детайлно всеки един модел и да се запознаете с техническите характеристики.


© 2003-2021 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Nippon.bg използва бисквитки, за да се уверим, че Ви предлагаме най-доброто потребителско преживяване на сайта ни. Продължавайки да ползвате сайта ни, Вие се съгласявате с това. Още информация